Családunk
Közel harmincöt éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és bortermeléssel Gál Csaba és felesége, Gálné Dignisz Éva. A Kertészeti Egyetemen ismerkedtek meg, Csaba szőlészként, Éva borászként végzett. Házasságukkal indították közös szakmai munkájukat, majd később szőlőtelepítéseiket és önálló pincészetüket. A Gál házaspár hosszú utat járt be a 90-es évek Kertészeti Egyetemi tangazdasági munkájától az országos, majd nemzetközi sikerekig, melyben mindvégig közösen dolgoztak, s néhány éve gyermekeik, Zsuzsanna és Csaba is bekapcsolódtak a közös munkába.
„Igazi családi pincészetként nyitották meg kapuikat 2004-ben, s ha ma betér a látogató hozzájuk szigetcsépi borházukba, ugyanezt az egységet érezheti.” Bihari Zoltán, Nagy Borkönyv
„Igazi családi pincészetként nyitották meg kapuikat 2004-ben, s ha ma betér a látogató hozzájuk szigetcsépi borházukba, ugyanezt az egységet érezheti.” Bihari Zoltán, Nagy Borkönyv
Alapító cégvezető, szőlész
Gál Csaba
Kertészmérnök-szőlész, 1994-ben alapította meg Szigetcsépen a családi céget, a Vitis Labor Borászati Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-t, amely kezdetben csak szőlőtermesztéssel, szőlőszaporítóanyag-előállítással és szőlő értékesítéssel foglalkozott.
Kecskeméti származású, a kalocsai kertészeti szakközépiskola elvégzése után OKTV versennyel felvételt nyert a Kertészeti Egyetemre, ahol kertészmérnök-szőlészként diplomázott és megismerte jövendőbeli feleségét, a borászati szakirányon végzett Dignisz Évát. A tanulmányok befejezése után a Kertészeti Egyetemi Tangazdaság szőlészeti ágazatvezető-helyettesi állással bízta meg Szigetcsépen. 1993-ban Szigetcsépet és környékét eltörölték a bortermő vidékek közül, emiatt Gál Csaba másokkal együttműködve (Horváth Csaba, Kovács László) az országgyűléshez folyamodott és elérte, hogy a Duna-menti körzet megmaradhasson, mint bortermő vidék. A következő évben megalapította a családi vállalkozást, majd eltelepített 60 hektár szőlőt, amely ültetvényre alapozva feleségével létrehozták saját borházukat, a Gál Szőlőbirtok és Pincészetet. Szakmai munkáját 2013-ban Kocsis Pál díjjal ismerték el.
Kedvenc szőlőfajtája az Olaszrizling, mind a külcsín mind a belbecs miatt: egyrészről a szőlő morfológiája, megjelenése, másrészről a borának sokszínűsége, a fajta változatos arcai okán. Szabadidejében a vadászatban, horgászatban, állattartásban és hobbi zöldségeskert-művelésben leli örömét, valamint főzéssel örvendezteti meg a családját.
Kecskeméti származású, a kalocsai kertészeti szakközépiskola elvégzése után OKTV versennyel felvételt nyert a Kertészeti Egyetemre, ahol kertészmérnök-szőlészként diplomázott és megismerte jövendőbeli feleségét, a borászati szakirányon végzett Dignisz Évát. A tanulmányok befejezése után a Kertészeti Egyetemi Tangazdaság szőlészeti ágazatvezető-helyettesi állással bízta meg Szigetcsépen. 1993-ban Szigetcsépet és környékét eltörölték a bortermő vidékek közül, emiatt Gál Csaba másokkal együttműködve (Horváth Csaba, Kovács László) az országgyűléshez folyamodott és elérte, hogy a Duna-menti körzet megmaradhasson, mint bortermő vidék. A következő évben megalapította a családi vállalkozást, majd eltelepített 60 hektár szőlőt, amely ültetvényre alapozva feleségével létrehozták saját borházukat, a Gál Szőlőbirtok és Pincészetet. Szakmai munkáját 2013-ban Kocsis Pál díjjal ismerték el.
Kedvenc szőlőfajtája az Olaszrizling, mind a külcsín mind a belbecs miatt: egyrészről a szőlő morfológiája, megjelenése, másrészről a borának sokszínűsége, a fajta változatos arcai okán. Szabadidejében a vadászatban, horgászatban, állattartásban és hobbi zöldségeskert-művelésben leli örömét, valamint főzéssel örvendezteti meg a családját.
Alapító cégvezető, borász
Gálné Dignisz Éva
Élelmiszeripari mérnök-borász, a 2013. Év Bortermelője – személyében első alkalommal választott női borászt az év bortermelőjének a Magyar Borakadémia.
Gyerekként tanár vagy orvos akart lenni, s végzős, biológia tagozatos gimnazistaként döntött úgy, hogy a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem lesz az ő útja. Pedig a szőlő és a bortermelés mindig is közel állt hozzá, sváb származású édesapja hobbiként szőlőt művelt és borászkodott. A Móron töltött szakmai gyakorlat és az egyetem befejezése után a budafoki Pincegazdaságnál kezdett dolgozni, majd Szigetcsépre költöztek, mert férje, Csaba a Kertészeti Egyetemi Tangazdaságban kapott állást. Ezután megszülettek gyermekeik, és Éva az első években az anyai örömöknek élt. A kisgyermek-nevelés évei után, szintén a Tangazdaságnál helyezkedett el: kezdetben a borászati laboratóriumot vezette, később pedig ő lett a főborász, amikoris az egész borászat vezetésével bízták meg. Szívesen emlékszik vissza azokra az évekre, amikor – többek között – dr. Malya Ernő szakmai irányítása mellett ismerhette meg a gyakorlatban a borkészítés technológiai fortélyait.
Éva számára a borászati munka egyben hivatás és hobbi. Kedvenc szőlőfajtái a Rajnai rizling, karakteres savai miatt, valamint a Kékfrankos, amely minden évben megbízható minőséget ad. Egyik legkedvesebb bora a Kékfrankos rosé. Szabadidejében szeret olvasni, színházba járni, világot látni, az unokáival lenni és kertészkedni.
Gyerekként tanár vagy orvos akart lenni, s végzős, biológia tagozatos gimnazistaként döntött úgy, hogy a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem lesz az ő útja. Pedig a szőlő és a bortermelés mindig is közel állt hozzá, sváb származású édesapja hobbiként szőlőt művelt és borászkodott. A Móron töltött szakmai gyakorlat és az egyetem befejezése után a budafoki Pincegazdaságnál kezdett dolgozni, majd Szigetcsépre költöztek, mert férje, Csaba a Kertészeti Egyetemi Tangazdaságban kapott állást. Ezután megszülettek gyermekeik, és Éva az első években az anyai örömöknek élt. A kisgyermek-nevelés évei után, szintén a Tangazdaságnál helyezkedett el: kezdetben a borászati laboratóriumot vezette, később pedig ő lett a főborász, amikoris az egész borászat vezetésével bízták meg. Szívesen emlékszik vissza azokra az évekre, amikor – többek között – dr. Malya Ernő szakmai irányítása mellett ismerhette meg a gyakorlatban a borkészítés technológiai fortélyait.
Éva számára a borászati munka egyben hivatás és hobbi. Kedvenc szőlőfajtái a Rajnai rizling, karakteres savai miatt, valamint a Kékfrankos, amely minden évben megbízható minőséget ad. Egyik legkedvesebb bora a Kékfrankos rosé. Szabadidejében szeret olvasni, színházba járni, világot látni, az unokáival lenni és kertészkedni.
Szőlész, borász, növényvédelmi szakirányító
Ifj. Gál Csaba
Szülei nyomdokaiba lépve kertészmérnök-szőlészként, majd első mesterképzésen növényorvosként, második mesterképzésén pedig szőlész-borászként végzett Budapesten, a Villányi úton. 2013-ban szakmai díjakban részesült: II. helyezést ért el az OTDK versenyén, és első helyezést ért el a Környezetbarát Növényvédelemért Alapítvány pályázatán, mesterszakos növényorvosi diplomamunkájával, amelynek kutatási témája a Ragadozó atkák előfordulása a Kunsági borvidéken. Az egyetemi tanulmányok után bekapcsolódott a családi cég munkájába. Elsősorban a szőlészeti, szántóföldi és növényvédelmi munkák vezetéséből, valamint a borászati tevékenységekből veszi ki a részét. Újító és szakmai kísérletező szellemének köszönhetően bővítette a pincészet palettáját a gyöngyözőborokkal, érlelt fehérborokkal valamint édesapjával közös munkaként a késői szüretelésű borokkal. A pincészetnél ellátott feladatain túl egyéb szakmai együttműködésekben, kutatásokban is részt vesz: különböző kísérletekben, a Szőlészeti Tanszék kutatómunkáinak gyakorlati kivitelezésében; különféle szaklapokban publikál (Bor és Piac, Agrofórum, Növényvédelem, Borászati Füzetek), a Bor és Piac Magazin növényvédelmi rovatának vezetője 2017-2020 között.
Kedvenc szőlőfajtája a Kékfrankos, mert az évjárathatásra a legkevésbé érzékeny fajta, a legtöbb évben hozza a kiemelkedő minőséget az évjárat esetleges viszontagságai ellenére is. Gyerekkorában focistának készült, így szabadidejében legszívesebben focizik, sportol, focimeccsre jár vagy kirándul.
Kedvenc szőlőfajtája a Kékfrankos, mert az évjárathatásra a legkevésbé érzékeny fajta, a legtöbb évben hozza a kiemelkedő minőséget az évjárat esetleges viszontagságai ellenére is. Gyerekkorában focistának készült, így szabadidejében legszívesebben focizik, sportol, focimeccsre jár vagy kirándul.
Marketing és értékesítési felelős
Gestas-Gál Zsuzsanna
A család „kakukktojása”, az egyetlen, aki nem a Kertészeti Egyetemen, hanem bölcsészettudományi karon diplomázott. 2011 óta ő is a családi vállalkozás munkájához járul hozzá, fő feladatai közé tartozik a marketing, jövedéki adminisztráció, hazai és külföldi kiállításokon való képviselet, borbemutatók és egyéb szervezési feladatok.
Humán beállítottságú, a magyar mellett mindig is az idegen nyelvek illetve a nyelvészet voltak a nagy szerelem számára. Kisiskolás korától német nyelvésznek és tanárnak készült, végül az angol tagozatos gimnázium után francia szakos nyelvész- és tanárként végzett a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Mindamellett áthallgatott egy fél évet a Kertészeti Egyetem borászati kurzusára, a diplomamunkáját a francia szőlőfajta nevek eredetéről írta, később pedig közreműködött Tompa Imre: Amit ma megihatsz c. könyvében, amelyben a francia borkóstolási szókincset mutatta be, ötvözve a nyelvészetet a családi gyökerekkel.
Egyik legkedvesebb szőlőfajtája a Pinot noir, amelyet vörös- és rozéborként egyaránt kedvel, mindamellett nagy kedvencei a gyöngyözőborok.
Jelenleg az anyai örömöknek él, két kisgyermekét nevelgeti otthon francia baszk származású férjével, de amikor ideje engedi, besegít a pincészet munkájába, olvas, kirándul, továbbá nagyon szeret utazni.
Humán beállítottságú, a magyar mellett mindig is az idegen nyelvek illetve a nyelvészet voltak a nagy szerelem számára. Kisiskolás korától német nyelvésznek és tanárnak készült, végül az angol tagozatos gimnázium után francia szakos nyelvész- és tanárként végzett a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Mindamellett áthallgatott egy fél évet a Kertészeti Egyetem borászati kurzusára, a diplomamunkáját a francia szőlőfajta nevek eredetéről írta, később pedig közreműködött Tompa Imre: Amit ma megihatsz c. könyvében, amelyben a francia borkóstolási szókincset mutatta be, ötvözve a nyelvészetet a családi gyökerekkel.
Egyik legkedvesebb szőlőfajtája a Pinot noir, amelyet vörös- és rozéborként egyaránt kedvel, mindamellett nagy kedvencei a gyöngyözőborok.
Jelenleg az anyai örömöknek él, két kisgyermekét nevelgeti otthon francia baszk származású férjével, de amikor ideje engedi, besegít a pincészet munkájába, olvas, kirándul, továbbá nagyon szeret utazni.