Pályázat

emva
szechenyi2020

VP3-4.2.2-16 jelű borászati pályázat

Kedvezményezett neve: Vitis Labor Borászati Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

A pályázati felhívás neve: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása

A felhívás kódszáma: VP3-4.2.2-16

A projekt címe: Technológiafejlesztés a Vitis Labor Kft-nél

A projekt azonosítószáma: 1811110371

A szerződött támogatás összege: 9 050 579 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 40%

A pályázat célja: „A támogatással a gazdálkodók olyan fejlesztéseket végezhetnek el, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához, a bortermelés versenyképességének javításához. A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a mezőgazdasági üzemek versenyképességének javítását, az erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelését, a környezetvédelemi szempontok fokozottabb figyelembe vételét, különös tekintettel a megújuló erőforrások használatára, ezáltal az elavult technológiai módszerek fejlesztését és ezen intézkedések mentén új munkahelyek teremtését.”

A projekt bemutatása:

      A projekt keretében, 2016-2018 között terveztük fejleszteni elsősorban a borászati technológiát, továbbá a gépparkot, az épületet és a borturisztikát. A sikeres pályázatot követően céljainkat nagyrészt sikerült is megvalósítanunk. A technológiát illetően borházunkat bővítettük többek közt egy 46 hl-es tartállyal választékbővítés céljából valamint egy 170 hl-es automata vörösborerjesztő-tartállyal, az átmenő készlet növelése érdekében ill. a növekvő kereslet miatt. Vörösboraink minőségi és mennyiségi növelését is terveztük, miután nemzetközi szinten is visszaigazolták pl. a 2011-es évjáratú Cabernet sauvignon borunk minőségét (Bordeaux, Tasted Journal – 86,5 pont, 2012). Az utóbbi években idő előtt teljesen kifogytunk vörösbor-készletből, holott kereslet volt rá, ezért a vörösborerjesztő-tartály lehetővé teszi számunkra nagyobb mennyiségű vörösbor előállítását a készlet növelése céljából. A vörösborkészítésnél az irányított erjesztés után barrique vagy kistölgyfahordós érlelést alkalmazunk.

      A vörösborerjesztő-tartályon kívül sikerült fejleszteni egy lapszűrővel a palackozási technológiánkat, ezáltal javítani a szűrési feltételeken, valamint bővíteni a hűtőrendszerünket az újonnan létrehozott könnyűszerkezetes bortároló ill. palackozó épületünkben, a már meglévő tartályainkra és a vörösborerjesztő-tartályra kiterjesztve.

      A korszerű hűtőrendszer nélkül szinte elképzelhetetlen a reduktív fehér- és rozéboraink folyamatos kiemelkedő minőségének megtartása, hűtve tudjuk igazán frissnek, üdének megőrizni a borainkat. A hűtésrendszer jelentős energiaigényének csökkentése céljából pedig növeltük az energiahatékonyságunkat megújuló energiaforrás használatával: napelemek elhelyezésével.

      A sikeres pályázatnak köszönhetően, termékeink országos és nemzetközi sikereire valamint a növekvő keresletre való tekintettel, a foglalkoztatottság fenntartásával és növelésével, a technológiánk korszerűsítésével, megújuló energiaforrás használatával, tehát a fent említett célok megvalósításával sikerült elősegítenünk családi vállalkozásunk további fejlődését.

Kedvezményezett neve: Vitis Labor Borászati Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
A pályázati felhívás neve: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása
A felhívás kódszáma: VP3-4.2.2-16
A projekt címe: Technológiafejlesztés a Vitis Labor Kft-nél
A projekt azonosítószáma: 1811110371
A szerződött támogatás összege: 9 050 579 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 40%

A pályázat célja: „A támogatással a gazdálkodók olyan fejlesztéseket végezhetnek el, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához, a bortermelés versenyképességének javításához. A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a mezőgazdasági üzemek versenyképességének javítását, az erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelését, a környezetvédelemi szempontok fokozottabb figyelembe vételét, különös tekintettel a megújuló erőforrások használatára, ezáltal az elavult technológiai módszerek fejlesztését és ezen intézkedések mentén új munkahelyek teremtését.”

A projekt bemutatása:
A projekt keretében, 2016-2018 között terveztük fejleszteni elsősorban a borászati technológiát, továbbá a gépparkot, az épületet és a borturisztikát. A sikeres pályázatot követően céljainkat nagyrészt sikerült is megvalósítanunk. A technológiát illetően borházunkat bővítettük többek közt egy 46 hl-es tartállyal választékbővítés céljából valamint egy 170 hl-es automata vörösborerjesztő-tartállyal, az átmenő készlet növelése érdekében ill. a növekvő kereslet miatt. Vörösboraink minőségi és mennyiségi növelését is terveztük, miután nemzetközi szinten is visszaigazolták pl. a 2011-es évjáratú Cabernet sauvignon borunk minőségét (Bordeaux, Tasted Journal – 86,5 pont, 2012). Az utóbbi években idő előtt teljesen kifogytunk vörösbor-készletből, holott kereslet volt rá, ezért a vörösborerjesztő-tartály lehetővé teszi számunkra nagyobb mennyiségű vörösbor előállítását a készlet növelése céljából. A vörösborkészítésnél az irányított erjesztés után barrique vagy kistölgyfahordós érlelést alkalmazunk.
A vörösborerjesztő-tartályon kívül sikerült fejleszteni egy lapszűrővel a palackozási technológiánkat, ezáltal javítani a szűrési feltételeken, valamint bővíteni a hűtőrendszerünket az újonnan létrehozott könnyűszerkezetes bortároló ill. palackozó épületünkben, a már meglévő tartályainkra és a vörösborerjesztő-tartályra kiterjesztve.

A korszerű hűtőrendszer nélkül szinte elképzelhetetlen a reduktív fehér- és rozéboraink folyamatos kiemelkedő minőségének megtartása, hűtve tudjuk igazán frissnek, üdének megőrizni a borainkat. A hűtésrendszer jelentős energiaigényének csökkentése céljából pedig növeltük az energiahatékonyságunkat megújuló energiaforrás használatával: napelemek elhelyezésével.

A sikeres pályázatnak köszönhetően, termékeink országos és nemzetközi sikereire valamint a növekvő keresletre való tekintettel, a foglalkoztatottság fenntartásával és növelésével, a technológiánk korszerűsítésével, megújuló energiaforrás használatával, tehát a fent említett célok megvalósításával sikerült elősegítenünk családi vállalkozásunk további fejlődését.