Barion Pixel

Balaton-felvidék

Lesencefalu és a Balaton-felvidéki borvidék

2011-ben a szőlőbirtok tovább bővült a Balaton-felvidéken, Lesencefalu község 350-450 m magasan fekvő dombjain fekvő 1999-2000 közt telepített 10 hektár szőlőültetvénnyel, melyen a Sauvignon blanc, Pinot blanc, Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay és a Cabernet sauvignon képezik a fajtaválasztékot.

Éva édesapjának volt szőlője Alsóörsön, így már régóta volt kötődése a családnak a Balatonhoz, s egy barátjuk révén adódott a lehetőség a 10 hektáros birtok megvásárlására, a Tapolcai-medence ölelésében, szemben a Keszthelyi-hegység vonulatával.
„Nagyon nagy lépés volt a pincészet életében a Balaton-felvidéki birtok. Megszínesítette az életünket, szakmailag is. Igazi kihívás mind a mai napig, főleg növényvédelmi és szőlészeti szempontból, a 200 km-es távolság miatt, de megér minden plusz fáradozást” – összegzi az eddigi balatoni éveit a Gál házaspár. (Nagy Borkönyv, 2019)

Lesence

Lesencefalu

A fehérboroknak, kiemelten a Chardonnay-nak nagyon kedvez a vidék, megbízhatóan hozza a minőséget minden évben. A 2017-es kistölgyfahordós érlelésű évjárat kiemelkedő nemzetközi elismerésben részesült: a Chardonnay világbajnokságon, a Burgundiában megrendezett 2019. évi Chardonnay du Monde nemzetközi versenyen 36 ország 696 tételéből bekerült „A világ TOP10 legjobb Chardonnay bora” közé.
Termőhelyi jellemzők: A talaj jellemzően agyagos, meszes, Ramann-féle barna erdőtalaj, melynek köszönhetően az itt termett szőlőből készült borok szépen megőrzik a savakat, gyümölcsös zamatukat. Bár a termőterület a szigetcsépi birtokhoz hasonlóan főként a fehérborok készítésének kedvez, az itt termett tölgyfahordós érlelésű Cabernet sauvignon is szép arcát mutatja, könnyed, gyümölcsös karakterét hazai és nemzetközi szinten is díjazták (Balaton-felvidéki Cabernet sauvignon 2011 – Tasted Journal 2013, Bordeaux, Markus Del Monego & Andreas Larsson, 86,5 pont).

lesencefalu tél
balaton-lesence-min