Barion Pixel

Családunk

Családunk

Közel harmincöt éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és bortermeléssel Gál Csaba és felesége, Gálné Dignisz Éva. A Kertészeti Egyetemen ismerkedtek meg, Csaba szőlészként, Éva borászként végzett. Házasságukkal indították közös szakmai munkájukat, majd később szőlőtelepítéseiket és önálló pincészetüket. A Gál házaspár hosszú utat járt be a 90-es évek Kertészeti Egyetemi tangazdasági munkájától az országos, majd nemzetközi sikerekig, melyben mindvégig közösen dolgoztak, s néhány éve gyermekeik, Zsuzsanna és Csaba is bekapcsolódtak a közös munkába.
„Igazi családi pincészetként nyitották meg kapuikat 2004-ben, s ha ma betér a látogató hozzájuk szigetcsépi borházukba, ugyanezt az egységet érezheti.” Bihari Zoltán, Nagy Borkönyv
Gál család nagy
GÁL CSABA
Alapító cégvezető, szőlész

Gál Csaba

Kertészmérnök-szőlész, 1994-ben alapította meg Szigetcsépen a családi céget, a Vitis Labor Borászati Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-t, amely kezdetben csak szőlőtermesztéssel, szőlőszaporítóanyag-előállítással és szőlő értékesítéssel foglalkozott.
Kecskeméti származású, a kalocsai kertészeti szakközépiskola elvégzése után OKTV versennyel felvételt nyert a Kertészeti Egyetemre, ahol kertészmérnök-szőlészként diplomázott és megismerte jövendőbeli feleségét, a borászati szakirányon végzett Dignisz Évát. A tanulmányok befejezése után a Kertészeti Egyetemi Tangazdaság szőlészeti ágazatvezető-helyettesi állással bízta meg Szigetcsépen. 1993-ban Szigetcsépet és környékét eltörölték a bortermő vidékek közül, emiatt Gál Csaba másokkal együttműködve (Horváth Csaba, Kovács László) az országgyűléshez folyamodott és elérte, hogy a Duna-menti körzet megmaradhasson, mint bortermő vidék. A következő évben megalapította a családi vállalkozást, majd eltelepített 60 hektár szőlőt, amely ültetvényre alapozva feleségével létrehozták saját borházukat, a Gál Szőlőbirtok és Pincészetet. Szakmai munkáját 2013-ban Kocsis Pál díjjal ismerték el.
Kedvenc szőlőfajtája az Olaszrizling, mind a külcsín mind a belbecs miatt: egyrészről a szőlő morfológiája, megjelenése, másrészről a borának sokszínűsége, a fajta változatos arcai okán. Szabadidejében a vadászatban, horgászatban, állattartásban és hobbi zöldségeskert-művelésben leli örömét, valamint főzéssel örvendezteti meg a családját.
Alapító cégvezető, borász

Gálné Dignisz Éva

Élelmiszeripari mérnök-borász, a 2013. Év Bortermelője – személyében első alkalommal választott női borászt az év bortermelőjének a Magyar Borakadémia.
Gyerekként tanár vagy orvos akart lenni, s végzős, biológia tagozatos gimnazistaként döntött úgy, hogy a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem lesz az ő útja. Pedig a szőlő és a bortermelés mindig is közel állt hozzá, sváb származású édesapja hobbiként szőlőt művelt és borászkodott. A Móron töltött szakmai gyakorlat és az egyetem befejezése után a budafoki Pincegazdaságnál kezdett dolgozni, majd Szigetcsépre költöztek, mert férje, Csaba a Kertészeti Egyetemi Tangazdaságban kapott állást. Ezután megszülettek gyermekeik, és Éva az első években az anyai örömöknek élt. A kisgyermek-nevelés évei után, szintén a Tangazdaságnál helyezkedett el: kezdetben a borászati laboratóriumot vezette, később pedig ő lett a főborász, amikoris az egész borászat vezetésével bízták meg. Szívesen emlékszik vissza azokra az évekre, amikor – többek között – dr. Malya Ernő szakmai irányítása mellett ismerhette meg a gyakorlatban a borkészítés technológiai fortélyait.
Éva számára a borászati munka egyben hivatás és hobbi. Kedvenc szőlőfajtái a Rajnai rizling, karakteres savai miatt, valamint a Kékfrankos, amely minden évben megbízható minőséget ad. Egyik legkedvesebb bora a Kékfrankos rosé. Szabadidejében szeret olvasni, színházba járni, világot látni, az unokáival lenni és kertészkedni.
GÁLNÉ DIGNISZ ÉVA
IFJ. GÁL CSABA
Szőlész, borász, növényvédelmi szakirányító

Ifj. Gál Csaba

Szülei nyomdokaiba lépve kertészmérnök-szőlészként, majd első mesterképzésen növényorvosként, második mesterképzésén pedig szőlész-borászként végzett Budapesten, a Villányi úton. 2013-ban szakmai díjakban részesült: II. helyezést ért el az OTDK versenyén, és első helyezést ért el a Környezetbarát Növényvédelemért Alapítvány pályázatán, mesterszakos növényorvosi diplomamunkájával, amelynek kutatási témája a Ragadozó atkák előfordulása a Kunsági borvidéken. Az egyetemi tanulmányok után bekapcsolódott a családi cég munkájába. Elsősorban a szőlészeti, szántóföldi és növényvédelmi munkák vezetéséből, valamint a borászati tevékenységekből veszi ki a részét. Újító és szakmai kísérletező szellemének köszönhetően bővítette a pincészet palettáját a gyöngyözőborokkal, érlelt fehérborokkal valamint édesapjával közös munkaként a késői szüretelésű borokkal. A pincészetnél ellátott feladatain túl egyéb szakmai együttműködésekben, kutatásokban is részt vesz: különböző kísérletekben, a Szőlészeti Tanszék kutatómunkáinak gyakorlati kivitelezésében; különféle szaklapokban publikál (Bor és Piac, Agrofórum, Növényvédelem, Borászati Füzetek), a Bor és Piac Magazin növényvédelmi rovatának vezetője 2017-2020 között.
Kedvenc szőlőfajtája a Kékfrankos, mert az évjárathatásra a legkevésbé érzékeny fajta, a legtöbb évben hozza a kiemelkedő minőséget az évjárat esetleges viszontagságai ellenére is. Gyerekkorában focistának készült, így szabadidejében legszívesebben focizik, sportol, focimeccsre jár vagy kirándul.
Marketing és értékesítési felelős

Gestas-Gál Zsuzsanna

A család „kakukktojása”, az egyetlen, aki nem a Kertészeti Egyetemen, hanem bölcsészettudományi karon diplomázott. 2011 óta ő is a családi vállalkozás munkájához járul hozzá, fő feladatai közé tartozik a marketing, jövedéki adminisztráció, hazai és külföldi kiállításokon való képviselet, borbemutatók és egyéb szervezési feladatok.
Humán beállítottságú, a magyar mellett mindig is az idegen nyelvek illetve a nyelvészet voltak a nagy szerelem számára. Kisiskolás korától német nyelvésznek és tanárnak készült, végül az angol tagozatos gimnázium után francia szakos nyelvész- és tanárként végzett a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Mindamellett áthallgatott egy fél évet a Kertészeti Egyetem borászati kurzusára, a diplomamunkáját a francia szőlőfajta nevek eredetéről írta, később pedig közreműködött Tompa Imre: Amit ma megihatsz c. könyvében, amelyben a francia borkóstolási szókincset mutatta be, ötvözve a nyelvészetet a családi gyökerekkel.
Egyik legkedvesebb szőlőfajtája a Pinot noir, amelyet vörös- és rozéborként egyaránt kedvel, mindamellett nagy kedvencei a gyöngyözőborok.
Jelenleg az anyai örömöknek él, két kisgyermekét nevelgeti otthon francia baszk származású férjével, de amikor ideje engedi, besegít a pincészet munkájába, olvas, kirándul, továbbá nagyon szeret utazni.
Gestas-Gal Zsuzsanna