Barion Pixel

Kis-Duna mente

Szigetcsép és a Kunsági borvidék

A ráckevei Duna-ág ölelésében: Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu Kis-Duna menti községek dűlőiben fekvő, jelenleg 66 hektár termő- és 12 hektár 2020-ban telepített fiatal saját szőlőültetvény adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlő-alapanyagát. A sziget a történelem folyamán túlnyomórészt királyi-királynői uradalom volt, s szőlőtermesztési múltját történeti adatok is bizonyítják, többek között 1271. évi oklevelek, vagy az 1563-as okiratok és szőlőadó-feljegyzések.

A levéltárban számos további emlék is fellelhető a két Duna-ág ölelésében fekvő vidék múltjáról, néhány példa: Anonymus lejegyzi, hogy Csepel, a sziget névadója, Árpád vezér főlovásza volt. „Árpád […] a dunai nagy szigetet igen megszerette, bátorságos volta miatt azon lakást választott, […] és a nagy útban megfáradt valamennyi lovát ide bevitetvén, itt legeltetni parancsolta, s kedves lovász mestere nevéről a szigetet Csepelnek neveztette.” Mivel a ráckevei Duna-ág már a honfoglalás óta fejedelmi, majd királyi-királynői birtokként, szálláshelyként szolgált, nem alakultak itt ki családi pincék, de már a XIII. századtól kezdve virágzott a szőlőművelés és bortermelés az egész szigeten. „E sziget madárligetes szőlőjének gyümölcse az oszmánli tábort gazdagította” – emlegeti később Evlia Cselebi (1663) a török seregek átvonulását, Mária Terézia idején pedig hajón szállították innen a bort Bécsbe. Ahogy Kovács László történeti kutatásai is bizonyítják, „a Kunsági borvidék részét képező Csepel-szigeten a szőlő- és bortermelés a magyarság megtelepedésétől, az Árpád-házi királyok uralkodásától folyamatosan része volt az itt élő népek gazdaságának.”

Szigetcsép

Szigetcsép

A Kis-Duna menti szőlőterületből 60 hektár 1999-2005. közötti, 6 hektár 2012. évi és 12 hektár 2020. évi fiatal telepítés. Minőségi fajtaösszetételben a Rajnai rizling, Olaszrizling, Szürkebarát, Ezerjó, Nektár, Cserszegi fűszeres, Zweigelt, Kékfrankos, Pinot noir és a Cabernet sauvignon a meghatározó. Az új telepítés termőre fordulását követően a fajtaválaszték az Irsai Olivérrel és a Cabernet franc-nal fog kiegészülni. A pincészet a megtermelt szőlőnek évjárattól függően mindössze 50-60 %-át dolgozza fel, a fennmaradó szőlőmennyiséget értékesíti. A minőségi fajtákon túl, a szőlőértékesítésre termelt további fajták: a Bianca, Generosa, Viktória gyöngye, Csillám, Dunagyöngye és a Bíbor. A családi cég a szőlő- és bortermelő tevékenységén túl a térségben mintegy 60 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozik.
Termőhelyi jellemzők: A sziget lepelhomokkal fedett, mélyebb rétegben kötöttebb, karbonátos dunai öntéstalaja számos előnyt hordoz magában, úgy mint a ropogós borokhoz szükséges kiváló savmegtartó képesség. Az egyensúlyos savakon túl az e területen termett szőlők borait fajtajelleges, gyümölcsös karakter jellemzi.

Szigetcsép
kis duna mente
szigetcsép szőllő