Barion Pixel

Pincészet

szulok-min-min

A kezdetek

A Gál házaspár a nyolcvanas évek derekán ismerkedett meg a budapesti Kertészeti Egyetemen, ahol Gál Csaba okleveles kertészmérnök-szőlészként, Gálné Dignisz Éva pedig élelmiszeripari mérnök-borászként diplomázott. A tanulmányokat követően Éva két évig a budafoki Pincegazdaságnál dolgozott, majd Szigetcsépen folytatták szakmai tevékenységüket, mivel Csaba a Kertészeti Egyetem Tangazdaságánál kapott szőlészeti ágazatvezető-helyettesi állást, a szőlőtermesztés irányításával bízták meg. Ezután megszülettek gyermekeik, Éva az első éveket az ő nevelésüknek szentelte, majd az otthon töltött idő után szintén a Tangazdaságnál helyezkedett el: kezdetben a borászati laboratóriumot vezette, később pedig ő lett a főborász. A privatizáció után saját lábra álltak: 1994-ben Csaba megalapította a családi céget, a Vitis Labor Kft-t, amely kezdetben szőlőtermesztéssel, szőlőértékesítéssel és szőlő-szaporítóanyag-előállítással foglalkozott. 1999 és 2004 között 60 hektár szőlőt telepítettek el. A két évtizedes szakmai tapasztalatra valamint a hatvan hektár minőségi ültetvényre alapozva létrehozták saját borházukat: 2001-ben lehetőségük nyílt megvásárolni és felújítani a szőlőbirtok közelében egy kúria-jellegű épületet, és 2004-ben megnyitotta kapuit a Gál Szőlőbirtok és Pincészet.
A kezdetektől számos hazai és nemzetközi borversenyen mérettetik meg a boraikat, szakmai visszacsatolás gyanánt. A magyar borszakma az egyik legnívósabb szakmai díjjal ismerte el a pincészet szerepét, több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért: Gálné Dignisz Éva, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet borásza kapta meg az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától 2013-ban, első nőként a díj történetében.

Birtokaink

A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlő-alapanyagát két borvidéken található saját szőlőterület adja: egyrészről a ráckevei Duna-ág ölelésében, a pincészet szomszédságában elterülő, jelenleg 66 hektár termő- és 12 hektár 2020-ban telepített fiatal ültetvény, másrészről a Balaton-felvidéken, Lesencefalu dombjain fekvő 10 hektáros szőlőbirtok. A családi cég a szőlő- és bortermelő tevékenységén túl mintegy 60 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozik.

Borászati technológia

A pincészet jelenleg 2800 hl rozsdamentes és kistölgyfahordós temperált tárolótérrel rendelkezik. Mivel a borház jelenlegi tárolókapacitása nem fedi le a szőlőbirtok teljes méretét, a megtermelt szőlőnek évjárattól függően mindössze 50-60 %-át dolgozzuk fel, a fennmaradó szőlőmennyiséget értékesítjük. Az ültetvény mérete és fajtáinak sokszínűsége lehetőséget ad a feldolgozásra kerülő szőlő válogatására a legjobb minőség elérése érdekében. A borászati technológiát a terméskorlátozás, a válogatott szüret és az irányított reduktív erjesztés határozza meg. A könnyed fehér- és rozéborok esetében a borkészítés során arra törekszünk, hogy megőrizzük az egyes szőlőfajták fő jellegzetességeit, elsődleges gyümölcsaromáit, valamint az erjedésben keletkezett természetes frissességet. A testesebb fehér- és vörösboroknál pedig hagyományos erjesztési technológiát, seprőn tartást és kistölgyfahordós érlelést alkalmazunk.

Borkészítési filozófia

„Kiváló minőségű borokat elsősorban saját termelésű szőlőből tudunk elképzelni. A magas minőség eléréséhez úgy gondoljuk, ezenkívül szükséges az egész éves munka során a szőlész és a borász folyamatos szakmai konzultációja, mely biztosítja az optimális termesztéstechnológiát. A korszerű borászati technológia megléte csak egy pont a minőségi borkészítés folyamatában. Ehhez szükséges biztosítani a kiváló alapanyagot, melyből a borok végső arculatát a borász szakmai tudása és elkötelezettsége adja meg.”

Galéria